Als u tussen de 30 en 60 jaar bent, ontvangt u elke 5 jaar automatisch een uitnodiging voor het gratis bevolkingsonderzoek, dit wordt ook wel een uitstrijkje genoemd. U komt hiervoor bij de assistente van de huisartsenpraktijk.
In het laboratorium wordt het uitstrijkje onderzocht op HPV. Als dit virus aanwezig is, beoordelen ze ook meteen of er afwijkende cellen in het uitstrijkje zitten. Alleen door dit cel onderzoek weten we of verder onderzoek bij de gynaecoloog nodig is.
Bent u 40 of 50 jaar en komt uit het onderzoek dat u geen HPV heeft? Dan ontvangt u 10 jaar later weer een nieuwe uitnodiging. Als u geen HPV heeft is de kans dat u binnen 10 jaar baarmoederhalskanker krijgt heel klein. Zo klein dat een uitstrijkje over 10 jaar voldoende bescherming geeft.
U komt voor het uitstrijkje bij de praktijkassistente. Zij zal samen met u een vragenlijst invullen. Op deze vragenlijst moeten de stickers geplakt worden die op uw uitnodigingsbrief zitten. Het is daarom belangrijk dat u deze brief meeneemt.
Bij het uitstrijkje kleed u zich van onderen uit waarna u op de behandelbank plaats mag nemen. De assistente maakt het uitstrijkje met een speciaal instrument, dit heet een speculum (ook wel eendenbek genoemd). Deze brengt zij voorzichtig in de vagina, waarna ze met een kwastje wat celletjes van de baarmoedermond afneemt. Deze celletjes worden in een potje opgestuurd naar het laboratorium en daar nagekeken. U krijgt meestal binnen 4 weken de uitslag per post thuisgestuurd.
Vind u het onderzoek erg spannend of vervelend? Vertel dit aan de assistente voordat u het uitstrijkje laat maken, dan kunnen wij daar rekening mee houden.